Pronađite pravi čaj za svoja nervozna creva

Ako patite od sindroma iritabilnog kolona (IBS), konzumacija biljnih čajeva može da pomgone kod ublažavanja nekih od simptoma. Sam čin ispijanja čaja često se povezuje sa opuštanjem i može da pomogne u smanjenju stresa i anksioznosti. Na fizičkom planu, doprinosi opuštanju trbušnih mišića i ublažavanju simptoma IBS-a poput nadimanja i grčeva.

Čajevi mogu uticati na strukturu crevnih mikroorganizama, što predstavlja potencijalnu korist u upravljanju sindromom iritabilnog kolona (IBS). Istraživanja su pokazala da čaj doprinosi većoj raznovrsnosti crevne mikroflore te menja prisutnost određenih filogenetskih grupa koje su povezane sa gojaznošću i metaboličkim zdravljem. Ovakve promene mogu indirektno da imaju blagotvoran efekat na osobe sa IBS-om, kroz poboljšanje zdravlja creva i smanjenje upalnih procesa.

Međutim, različiti čajevi različito utiču na telo. Donosimo listu onih koji su se pokazali odličnim za varenje, a vi pronađite svoj novi omiljeni čaj za vaše nervozno crevo.

Nana smiruje creva, ublažava bolove u stomaku i smanjuje nadimanje

Čaj od nane bogat je antioksidansima kao što su polifenoli i flavonoidi. Ako se pije nakon obroka može pomoći u smirivanju stomačnih tegoba ili pomoći da pomogne varenju tako što umiruje trbušne mišiće, verovatno zbog spazmolitičkog dejstva glavnog aktivnog sastojka u čaju od nane, mentola.

U Nemačkoj je list nane licenciran za upotrebu kao standardni lekoviti čaj za lečenje dispepsije, odnosno raznih vrsta probavnih tegoba. Nemačka „Komisija E“ odobrila je i konzumaciju listova nane u slučaju spastične tegobe gornjeg dela digestivnog trakta i žučnih puteva, iritabilnog kolona ili sindroma iritabilnog creva (IBS).

Priprema: dodajte kap čistog eteričnog ulja nane u šolju biljnog čaja ili u šoljicu vruće vode. Alternativno, može se pripremiti i kao pakovani čaj od nane ili korišćenjem listova nane koje možete da kupite na meru ili u apoteci.

Komorač i njegove semenke su bogati snažnim antioksidansima

Koren komorača je bogat izvor vitamina C, koji je neophodan za pravilno funkcionisanje imunog sistema, oporavak tkiva i sintezu kolagena. Vitamin C takođe deluje kao snažan antioksidans unutar organizma.

Koren i seme komorača su takođe izvori minerala mangana, koji igra ključnu ulogu u metaboličkim funkcijama.

Istraživanja pokazuju da antispazmodični i karminativni efekat komorača, u kombinaciji sa antiinflamatornim svojstvima kurkumina, rezultira brzim i doslednim ublažavanjem simptoma kod osoba sa IBS-om oba podtipa.

Priprema: Iseckajte 2 kašičice semenki komorača, stavite ih u šolju, prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Ako nemate semenke komorača, možete koristiti kesice čaja od komorača.

Anis ima analgetička i proitvupalna svojstva

Anis je biljka koja zauzima istaknuto mesto u okviru tradicionalne persijske medicine. Često se karakteriše kao snažan relaksant mišića i pokazuje efikasnost u lečenju zatvora, koji je jedan od simptoma sindroma iritabilnog creva (IBS).

Istraživanje sprovedeno 2016. pokazalo je da su ispitanici koji su konzumirali kapsule sa uljem anisa doživeli značajno poboljšanje simptoma IBS-a za samo četiri nedelje.

Priprema: Tučkom i gnječilicom sameljite jednu supenu kašiku semena anisa. U dve šolje provrele vode dodajte zdrobljeno seme i ostavite da se seme kipi pet minuta.

Kurkuma, cenjena zbog svojih lekovitih svojstava za probavni sistem

Kurkuma i njen aktivni sastojak, kurkumin, mogu pomoći u lečenju digestivnih poremećaja, posebno sindroma iritabilnog creva. Kao moćni antioksidansi i prirodni antiinflamatorni agensi, oni mogu da smanje ozbiljnost IBS-a ublažavanjem njegovih simptoma, posebno kod smanjenju bolova u stomaku.

U svim ispitivanjima takođe je prijavljeno da su kurkumin i ekstrakt kurkume bezbedni i dobro ser tolerišu čak i pri visokoj dozi od 20 mg.

Priprema: koristite svežu seckanu kurkumu ili kurkumu u prahu, efikasna je i kao začin u jelima.

Kamilica, tradicionalno smiruje probavni sistem

Ekstrakt biljke može da igra značajnu ulogu u održavanju zdravlja i lečenju bolesti zbog svojih organskih jedinjenja i aktivnih sastojaka kao što su terpenoidi, flavonoidi, kvercetin, rutin, kvercitrin i galna kiselina.

Obično se koristi zbog svojih antioksidativnih, antimikrobnih, antidepresivnih, antiinflamatornih i antidijabetičkih efekata. Pored toga, ima blagotvorno dejstvo na gastrointestinalne smetnje kao što je IBS.

Izbor omiljenog biljnog čaja za ublažavanje simptoma iritabilnog kolona sigurno će zavisiti od vaših preferencija u pogledu ukusa i mirisa, ako zaista želite da se opustite uz njega. Međutim, taj izbor takođe treba da bude informisan i prilagođen individualnim potrebama i reakcijama. Kao i kod svake promene u ishrani ili tretmanu, a posebno ako ste veliki ljubitelj čajeva, preporučuje se konsultacija sa kvalifikovanim zdravstvenim radnikom.

Reference: