Najnovije terapije u gastroenterologiji bile su tema drugog Prolećnog gastroenterološkog simpozijuma Pontus Pharma

Prukaloprid i buterna kiselina u lečenju patoloških stanja u gastroenterologiji, bile su glavna tema drugog Prolećnog gastroenterološkog simpozijuma Pontus Pharme. Od 18. do 21. maja 2023. godine vodeći srpski gastroenterolozi u hotelu „Koral Plava laguna“ u Umagu razmenili su iskustva o terapijskim novitetima u konkretnim gastro indikacijama na srpskom tržištu. Prvog dana stručnog dela programa podeljena su iskustva sa Colosalom – unapređenom formulacijom butirata, čija je jedinstvena i efikasna kombinacija sastojaka usmerena na ublažavanje digestivnih tegoba, i Proctosalom - komplementarnim proizvodom za hemoroidalna stanja i rektalni ekosistem. Drugog dana, predstavljen je novitet na tržištu Srbije – prukaloprid kao dodatni terapijski modalitet u borbi protiv opstipacije.

Okupljamo se po drugi put sa ciljem razmene iskustava i znanja o najnovijim inovativnim formulacijama gastroenteroloških proizvoda u Srbiji. Ponosan sam i zahvalan timu Pontus Pharma Srbija na čelu sa dr Markom Ivanovićem, koji predano radi da bi to sve bilo moguće. Zajedno sa vama, dragi stručnjaci, nastavljamo da donosimo personalizovana i vrhunska rešenja za sve one kojima su zaista potrebna, rekao je direktor Pontus Pharme Igor Haralović, pozdravljajući prisutne i otvarajući drugi Prolećni gastroenterološki simpozijum.

Prof. dr Nataša Zdravković (Univerzitetski klinički centar Kragujevac – KCKG) moderirala je prvim danom Simpozijuma, sa glavnom temom Iskustava sa srpskog tržišta Butirati. U narednim časovima prof. dr Tomica Milosavljević (PB Euromedik) predstavio je iskustvo primene Colosala kod pacijenata sa divertikularnom bolešću debelog creva, a doc. dr Srđan Marković iz KBC Zvezdara isti proizvod kao dodatnu terapiju u kontroli simptoma inflamatornih bolesti creva. Na potpunost Colosala kao kombinacije buterne kiseline, bifidobakterija i FOS-a u terapiji sindroma iritabilnog creva osvrnula se doc. dr Dragana Mijač (Univerzitetski klinički centar Srbije – UKCS). Bogat program prvog dana skupa zaokružilo je izlaganje mr sci. med. dr Maje Jovičić (PB Euromedik) Proctosal - iskustva u terapijskoj primeni topikalnih butirata i zajednička panel diskusija.

Drugi dan Prolećnog gastroenterološkog simpozijuma dr Marko Ivanović (Pontus Pharma Srbija) otvorio je predstavljanjem aktuelnih i budućih projekata kompanije u oblasti gastroenterologije. Usledila je serija predavanja o Prukalopridu – novini na srpskom tržištu, čiji je moderator bio prof. dr Miodrag Krstić (Univerzitetski klinički centar Srbije – UKCS). Prof. dr Aleksandra Pavlović Marković (Univerzitetski klinički centar Srbije – UKCS) objasnila je put od sumnje na funkcionalnu opstipaciju do dijagnoze, sa osvrtom na korisnost prukaloprida. Terapijske smernice i modalitete u lečenju funkcionalne opstipacije prukalopridom predstavio je prof. dr Srđan Đuranović (Univerzitetski klinički centar Srbije – UKCS), a prim. dr sc. med. Aleksandar Knežević (Global Prevent, Novi Sad) zaokružio je drugi dan predavanja primerima iz kliničke prakse, vezano za delovanje prukaloprida na opstipaciju. Usledila je poslednja panel diskusija na već pomenutu temu dana: prukaloprid.

Pored uvoza i ekskluzivne distribucije za inovativne proizvode koji do sada nisu bili prisutni na ovim prostorima, Pontus Pharma radi i na sopstvenom portfoliju proizvoda, sa fokusom na gastroenterologiju. Dok istovremeno gradi partnerstvo sa zdravstvenim radnicima i zdravstvenim ustanovama, apotekama, veleprodajama, kao i drugim farmaceutskim kompanijama.