6 saveta kako da ubrzate zarastanje površinske rane

Tokom života naša koža je izložena raznim povredama, od manjih ogrebotina do ozbiljnijih rana koje zahtevaju pažljivu negu kako bi brzo i efikasno zarasle. Pored toga što igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže tečnosti i pomaže u regulisanju telesne temperature, koža takođe deluje kao zaštitna barijera protiv spoljašnje sredine kako bi sprečila infekciju.

Rane na koži mogu biti akutne ili hronične, u zavisnosti od težine i uzroka. Iako većina akutnih rana može da zaraste sama od sebe zahvaljujući prirodnoj sposobnosti kože da se regeneriše, postoje načini da se ovaj proces ubrza. U nastavku otkrijte šest korisnih saveta kako da ubrzate zarastanje rana pomoću sastojaka koje možda imate kod kuće.

Aloe vera - biljka koja ubrzava regeneraciju ćelija

Ova lekovita biljka iz porodice kaktusa sadrži glukomanan, supstancu bogatu vitaminima i mineralima i kao takva ubrzava zarastanje rana. Pomaže u regeneraciji ćelija, stimuliše telo da proizvodi kolagen i stvara protein koji pomaže u zarastanju rana.

Rezultati jedne studije su dokazali da aloe vera može biti efikasna u lečenju opekotina prvog i drugog stepena. Takođe može pomoći u zadržavanju vlage i integriteta kože dok ublažava upalu i sprečava čireve.

NAČIN UPOTREBE: Nanesite je tako što ćete prvo očistiti ranu, a zatim naneti tanak sloj gela na područje rane ili ranu prekrijte zavojem koji ste natopuku gelom od aloje vere da biste ublažili bol i ubrzali proces zarastanja.

Antibakterijski sprejevi i hidrogelovi mogu ubrzati zarastanje rana

Rane se mogu tretirati antibakterijskim sprejevima koji mogu pomoći u sprečavanju infekcija. Prema istraživanjima, nanošenje antiseptika na ranu smanjiće upalu i podstaći zarastanje, povećavajući broj važnih ćelija i komponenti u tkivu.

Pored antibakterijskih sprejeva, hidrogelovi takođe mogu da ubrzaju proces zarastanja rana, a njegove prednosti su brojne. Hidrogelovi su se pokazali kao efikasno sredstvo za sprečavanje infekcije rane. Hidrogelovi su često pogodniji u kombinaciji sa zavojima i oblogama za rane zbog svojih brojnih korisnih svojstava i svestranosti.

Jedan od takvih proizvoda je Effigerm Wound Wash, koji čisti, ispira i vlaži ranu. Koristi se za tretiranje manjih ogrebotina, razderotina, iritacija, posekotina i opekotina na koži i za nanošenje na neoštećenu kožu - pomaže u sprečavanju stvaranja biofilma. Proces sušenja Effigerm Wound Wash hidrogela na koži traje do 15 minuta, što obezbeđuje duže vreme kontakta, bolje prianjanje i duži efekat vlaženja rane.

NAČIN UPOTREBE: Za pravilnu primenu bilo kog spreja za tretiranje rana, važno je pratiti uputstva navedena na proizvodu. Ova uputstva uključuju dozu, učestalost primene i trajanje kontakta sa kožom. Mogu postojati varijacije u uputstvima u zavisnosti od proizvoda koji koristite.

Antimikrobna moć kokosovog ulja

kokosovo ulje

Da li ste znali da kokosovo ulje sadrži supstancu zvanu monolaurin, koja ima jaka antimikrobna svojstva? Ove masne kiseline, prisutne u biljnim uljima kao što je kokosovo ulje, igraju ključnu ulogu u podržavanju zarastanja rana. Njihova moć nije samo u uništavanju bakterija, već i u smanjenju upale i antioksidativnom delovanju. Pored toga, stimulišu rast ćelija neophodnih za proizvodnju kolagena i doprinose obnavljanju kože i jačanju njene prirodne barijere. Ovo su samo neki od načina na koje kokosovo ulje, kao deo prirodne nege kože, može da ubrza proces zarastanja rana i da smanji rizik od infekcije.

NAČIN UPOTREBE: Možete ga koristiti tako što ćete ranu prvo oprati pod mlazom vode, a zatim je nežno osušiti. Koristite sterilnu gazu i nanesite kokosovo ulje na ranu. Po želji pokrijte ranu flastrerom ili sterilnim zavojem. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta dnevno dok rana ne zaraste.

Upotreba meda u nezi rana

Med nije samo ukusan dodatak ishrani, već ima i moćna lekovita svojstva koja su poznata od davnina. Nedavna istraživanja su otkrila da med ima antibakterijska, antiinflamatorna i antioksidativna svojstva koja doprinose njegovom lekovitom svojstvu.

Istraživanje iz 2016. sugeriše da med značajno poboljšava stopu zarastanja rana kod životinja. Pored toga, pokazalo se da smanjuje ožiljke i sprečava rast bakterija u akutnim ranama i opekotinama.

Važno je napomenuti da treba koristiti medicinski med i konsultovati se sa lekarom pre nanošenja, posebno ako je rana ozbiljnija ili zahteva posebnu negu.

NAČIN UPOTREBE: Da biste pravilno koristili medicinski med i podstaknuli brže zarastanje rana, prvo očistite ranu. Zatim, umesto da stavljate med direktno na ranu, stavite ga na oblogu i nanesite na ranu. Promenite zavoj kada primetite da je mokar od rane. Kako med počne da zaceljuje ranu, učestalost promene zavoja će se smanjiti.

Značaj ishrane u procesu zarastanja rana

Pored upotrebe raznih preparata za tretiranje rana, važnu ulogu u procesu zarastanja ima i pravilna ishrana.

Hrana bogata vitaminom C neophodna je za stvaranje kolagena koji je važan za proces zarastanja rana. Primeri takve hrane uključuju citrusno voće, paradajz, crvenu i zelenu papriku, kivi, brokoli, jagode, prokelj i dinju. Osim što su bogate vitaminom C, ove namirnice obezbeđuju telu i druge važne hranljive materije potrebne za zarastanje rane, kao što su vitamin A, bakar i cink.

Unos vitamina C može dodatno stimulisati proces zarastanja rana. Istraživanja sugerišu da vitamin C ubrzava oporavak i povećava nivo askorbinske kiseline u leukocitima, belim krvnim zrncima, što dodatno doprinosi zarastanju rana.

Zarastanje rana može biti složen proces koji se lako pojednostavi malim promenama u dnevnoj rutini. Međutim, u slučaju složenijih i većih povreda, važno je konsultovati lekara. Kod ovakvih povreda proizvoljan i nestručan tretman može da izazove infekcije i komplikacije. Zato, ako dobijete terapiju od svog lekara, obavezno je pratite i vodite računa o njoj prema uputstvima.

Ako su u pitanju manje ogrebotine, posjekotine ili razderotine, primjenom ovih savjeta možete ubrzati proces zarastanja rane i osigurati brži oporavak. Svaki od ovih sastojaka i metoda ima svoje prednosti i može biti koristan u različitim situacijama. Ne zaboravite uključiti ove savjete u svoju njegu kako biste osigurali brže zacjeljivanje rana.

Ako je u pitanju manja ogrebotina, posekotina ili razderotina, primena ovih saveta može da ubrza proces zarastanja rane i da obezbedi brži oporavak. Svaki od ovih sastojaka i metoda ima svoje prednosti i može biti koristan u različitim situacijama.

Reference

Chambial, S., Dwivedi S., Kant Shukla, K., John P.J., Sharma, P. (2013) Vitamin C in Disease Prevention and Cure: An Overview. Indian J Clin Biochem, 28(4): 314–328.

Hekmatpou, D., Mehrabi , F., Rahzani, K., Aminiyan, A. (2019). The Effect of Aloe Vera Clinical Trials on Prevention and Healing of Skin Wound: A Systematic Review. Iran Med Sci, 44(1): 1–9.

Massoud, D., Alrashdi, B.M., Fouda, M.M.A., El-kott, A., Soliman, S.A., Abd-Elhafeez, H.H. (2022) Aloe vera and wound healing: a brief review. Braz. J. Pharm. 58(2):1–11.

Murphy, P.S., Evans R.D.G. (2012). Advanced in wound healing: A review of current wound healing products. Plast Surg Int., 2012: 190436.

Nair HKR et al (2023) International Consensus Document: Use of wound antiseptics in practice. Wounds International.

Nall, R. (2019) How, When, and Why Honey Is Used for Wound Care. Healthline.com.

Nina Poljšak, N. , Kreft S., Kočevar Glavač, N. (2020). Vegetable butters and oils in skin wound healing: Scientific evidence for new opportunities in dermatology. Phytother Res, 34(2): 254–269.

Pereira, R. F., Paulo J. Bártolo, J. P. (2016). Traditional Therapies for Skin Wound Healing. Adv Wound Care (New Rochelle), 5(5): 208–229.

Samarghandian, S., Farkhondeh, T., Samini, F.(2017). Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Res., 9(2): 121–127.

Schulthais Altoé, L. , Santos Alves, R., Matias Sarandy, M., Morais-Santos, M., Dias Novaes, R.,Vilela Gonçalves, R. (2019). Does antibiotic use accelerate or retard cutaneous repair? A systematic review in animal models. PLoS One, 14(10): e0223511.

Stan, D., Tanase, C., Avram, M., Apetrei R., Bogdan Mincu, N., Mateescu, A. L., Stan, D. (2021). Wound healing applications of creams and “smart” hydrogels. Exp Dermatol., 30(9): 1218–1232.

Thevi, T., Abas, A. L. (2024) The Effects of Vitamin C on Wound Healing—Systematic Review. Indian Journal of Surgery, 86(1): 23–29.

Vogler BK, Ernst E. (1999) Aloe vera: a systematic review of its clinical effectiveness. British Journal of General Practice. 49(447): 823–828.