O mogućnostima lokalnog liječenja i njege kože na stručnom skupu u Opatiji

„Personaliziran pristup njezi i liječenju danas je nužna pretpostavka u farmaciji, ali i medicini općenito. U području dermatologije, postoji niz proizvoda koji su inovativni i djeluju ciljano na stanja koja su do nedavno bila nedovoljno kvalitetno tretirana, a još su uvijek u javnosti stigmatizirana. Na nama, tvrtkama, dermatolozima i farmaceutima, je da mijenjamo percepciju brige o pacijentima, percepciju samih kožnih bolesti te da takvu njegu učinimo dostupnom svima onima kojima je potrebna“, naglasio je Igor Haralović, direktor tvrtke Pontus Pharma na službenom otvorenju stručnog skupa Mogućnosti lokalnog liječenja i njege kože u Opatiji, održanom 23.-25. rujna 2022. godine.

Važnost njege i lokalnog liječenja kože kod različitih dermatoloških bolesti bila je tema uvodnog predavanja akademkinje Mirne Šitum, nakon čega su uslijedile teme u blokovima: psorijaza, upalne bolesti kože te dermokozmetika. Na panel raspravi Psorijaza: pogled na drugi pogled o ovoj bolesti s mnogo lica razgovarale su prof. dr. sc. Larisa Prpić Massari, doc. dr. sc. Miroslav Hanževački, Ivona Kalebić, mag. pharm. te Andrija Dragija, predstavnik Društva psorijatičara Hrvatske, a sve pod stručnom moderatorskom palicom prof. dr. sc. Marije Kaštelan.

Prof. dr. sc. Branka Marinović moderirala je blokom upalnih bolesti kože. Novije spoznaje o etiopatogenezi i terapiji akni predstavila je prof. dr. sc. Zrinka Bukvić Mokos, dok je prof. dr. sc. Neira Puizina Ivić govorila o temi Lokalni antibiotici i antibiotska rezistencija. Posljednje predavanje drugoga dijela bavilo se i psihološkim aspektom liječenja, pod nazivom Lokalni kortikosteroidi i kortikofobija Dubravke Vuković, dr. med., specijalistica dermatovenerologije.

Dermokozmetički dio stručnog skupa otvorila je Maja Kovačević, dr. med. specijalistica dermatovenerologije, te predstavila Nova klinička iskustva u liječenju vitiliga, studiju baziranu na Eptadermovoj emulziji EPTA VTLG za kožu sklonu depigmentacijama. Najnoviji proizvod za masnu kožu sklonu aknama na hrvatskom tržištu, EPTA AC, predstavila je Tanja Vučković, Senior Key Account Managerica & HCP Marketing Lead iz Pontus Pharme, naglasivši značaj njegove komplementarnosti s dermatološkim terapijama. Uslijedilo je predavanje Marine Marušić Fojs, mag. pharm. pod nazivom Kozmetika utemeljena na dokazima. Na trendove u suvremenoj zdravstvenoj komunikaciji i dermatologiji osvrnuo se Marko Ostojić, Digital & CRM Lead iz Pontus Pharme u izlaganju Ordinacija Instagram. Cjelodnevni program zaokružilo je predavanje Nove neinvazivne metode za prirodnu regeneraciju kože doc. dr. sc. Elvire Lazić Mosler. Posljednjim tematskim blokom predavanja moderirala je prof. dr. sc. Ines Brajac.