Dokazana učinkovitost EPTA VTLG emulzije: klinička studija predstavljena na 7. kongresu hrvatskih dermatologa

Izrazito pozitivni rezultati kliničke studije o primjeni Eptadermove EPTA VTLG emulzije predstavljeni su na predavanju „Nova klinička iskustva u liječenju vitiliga“. Dr. med. Maja Kovačević, spec. dermatovenerologije prikazala je sudionicima 7. kongresa hrvatskih dermatologa višetjedno istraživanje provedeno s EPTA VTLG emulzijom namijenjenom njezi kože sklone depigmentacijama.

Klinička studija o primjeni EPTA VTLG emulzije provodila se 16 tjedana na 16 pacijenata u dobi od 16 do 65 godina. Vitiligo je kod ispitanih pacijenata zahvaćao 5-35% površine kože, a studija je provedena isključivo na osobama koje nisu koristile drugu lokalnu i sistemsku terapiju za liječenje vitiliga mjesec dana prije početka istraživanja.

Za postizanje objektivnih/valjanih rezultata studije, odabrana su dva načina primjene EPTA VTLG emulzije. U prvoj skupini, emulzija je korištena kao monoterapija, bez primjene ostalih metoda liječenja, dok je u drugoj skupini korištena u kombinaciji sa uskospektralnom UVB fototerapijom.

Rezultati potvrđuju da su upravo kombinacijom terapije Eptadermovom EPTA VTLG emulzijom i NB-UVB fototerapijom postignuti izrazito zadovoljavajući/pozitivni rezultati.

U 43,8% slučajeva, korištenjem kombinirane terapije, došlo je do repigmentacije kože zahvaćene vitiligom, odnosno do ublažavanja depigmentiranih područja na koži.

Maja Kovačević, dr. med., spec. dermatovenerologije

Maja Kovačević, dr. med., spec. dermatovenerologije

Tijekom korištenja EPTA VTLG emulzije niti jedan pacijent nije iskusio neželjene pojave poput iritacije ili osjećaja svrbeža.

Pacijenti su s korištenjem EPTA VTLG emulzije bili značajno zadovoljni, što potvrđuju i rezultati upitnika zadovoljstva. Svi ispitanici naveli su da je proizvod vrlo jednostavan za upotrebu te da im tekstura emulzije u potpunosti odgovara. Nadalje, 100% pacijenata odgovorilo je da bi proizvod nastavilo koristiti i nakon studije te da bi ga preporučili prijateljima za korištenje.

Vitiligo je kronična bolest kože koja se javlja u 0,4-4% svjetske populacije, a prepoznatljiv je po depigmentiranim područjima koja su svjetlija od ostatka kože. Uzrok pojave vitiliga još uvijek nije utvrđen, no smatra se da nastaje kao posljedica genetskih i okolišnih čimbenika te izlaganja stresu. Osobe koje su sklone ovoj bolesti kože često se susreću s proizvodima koji nisu učinkoviti i ne osiguravaju valjane rezultate.

Upravo zato Pontus Pharma u Hrvatsku dovodi inovativnu zdravstvenu skrb švicarske kvalitete onima kojima je potrebna usmjerena njega kože sklone depigmentacijama. Potpuno prirodna EPTA VTLG emulzija djeluje pozitivno na depigmentirana područja, što predstavlja novu šansu za tretiranje kože zahvaćene vitiligom. Sada i u Hrvatskoj dokazano učinkovita, ova emulzija omogućuje ponovno uspostavljanje ravnoteže metabolizma stanica kože zahvaljujući antioksidansima koje sadrži.

EPTA VTLG bogata emulzija dostupna je u slobodnoj prodaji u ljekarnama!