Pronađite pravi čaj za svoje iritabilno crijevo

Ako patite od sindroma iritabilnog crijeva (IBS), konzumacija biljnih čajeva može pomoći ublažiti neke od simptoma. Sam čin ispijanja čaja često se povezuje s opuštanjem te na psihičkoj razini može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti. Na fizičkoj razini pak doprinosi opuštanju abdominalnih mišića i ublažavanju simptoma IBS-a poput nadutosti i grčeva.

Čajevi mogu utjecati na strukturu crijevnih mikroorganizama, što predstavlja potencijalnu korist u upravljanju sindromom iritabilnog crijeva (IBS). Istraživanja su pokazala da čaj doprinosi većoj raznolikosti crijevne mikroflore te mijenja prisutnost određenih filogenetskih grupa koje su povezane s pretilošću i metaboličkim zdravljem. Takve promjene mogu indirektno povoljno djelovati na osobe s IBS-om, kroz poboljšanje stanja crijevnog zdravlja i smanjenje upalnih procesa.

No, različiti čajevi različito utječu na tijelo. Donosimo popis onih koji su se pokazali odličnima za probavu, a vi pronađite svoj novi omiljeni čaj za vaše iritabilno crijevo.

Metvica smiruje crijeva, ublažava bolove u trbuhu i smanjuje nadutost

Čaj od paprene metvice bogat je antioksidansima poput polifenola i flavonoida. Ako se pije nakon obroka može pomoći u smirivanju želučanih tegoba ili pomoći probavi umirujući trbušne mišiće, vjerojatno zbog spazmolitičkih učinaka glavnog aktivnog sastojka čaja od paprene metvice, mentola.

U Njemačkoj je list metvice licenciran za upotrebu kao standardni ljekoviti čaj za liječenje dispepsije, odnosno raznih vrsta probavnih tegoba. Njemačka Komisija E također je odobrila konzumaciju lista metvice u slučaju spastičnih nelagoda gornjeg dijela probavnog trakta i žučnih kanala, iritabilnog kolona ili sindroma iritabilnog crijeva (IBS).

Priprema: dodajte kap čistog eteričnog ulja metvice u šalicu biljnog čaja ili u šalicu vruće vode. Alternativno, može se pripremiti koristeći pakirani čaj od metvice ili metvicu u rinfuzi.

Komorač i njegove sjemenke bogati su snažnim antioksidansima

Korijen komorača predstavlja bogat izvor vitamina C koji je esencijalan za ispravnu funkciju imunološkog sustava, opravak tkiva te sintezu kolagena. Vitamin C isto tako djeluje kao moćan antioksidans unutar organizma.

Korijen i sjemenke komorača također su izvori minerala mangana, koji ima ključnu ulogu u metaboličkim funkcijama.

Istraživanja pokazuju da antispazmodički i karminativni učinak komorača u kombinaciji s protuupalnim svojstvom kurkumina, rezultira brzim i dosljednim simptomatskim olakšanjem kod pacijenata s IBS-om oba podtipa.

Priprema: Usitnite 2 žličice sjemenki komorača. Stavite usitnjene sjemenke u šalicu, prelijte ih vrućom vodom te ostavite da odstoje oko 10 minuta. Ukoliko nemate sjemenke komorača, utoliko možete koristiti vrećice čaja od komorača.

Anis posjeduje analgetska i protuupalna svojstva

Anis je biljka koja zauzima istaknuto mjesto u okviru tradicionalne perzijske medicine. Često se karakterizira kao potentan miorelaksant i pokazuje efikasnost u terapiji konstipacije, koja predstavlja jedan od simptoma sindroma iritabilnog crijeva (IBS).

Istraživanje provedeno 2016. godine pokazalo je da je kod ispitanika koji su konzumirali kapsule s uljem anisa došlo do značajnog poboljšanja simptoma IBS-a u periodu od samo četiri tjedna.

Priprema: Koristite tučak i mort za mljevenje jedne žlice sjemenki anisa. Dodajte zdrobljene sjemenke u dvije šalice kipuće vode i ostavite pet minuta da se sjemenke prokuhaju.

Kurkuma, cijenjena zbog ljekovitih svojstava za probavni sustav

Kurkuma i njezin aktivni sastojak, kurkumin, mogu pomoći u liječenju probavnih poremećaja, posebno sindroma iritabilnog crijeva. Kao snažni antioksidansi i prirodni protuupalni agensi, mogu smanjiti ozbiljnost IBS-a ublažavanjem njegovih simptoma, posebice u smanjenju abdominalne boli.

U svim ispitivanjima također je prijavljeno da su kurkumin i ekstrakt kurkume sigurni i dobro tolerirani čak i u visokoj dozi od 20 mg.

Priprema: koristiti svježu usitnjenu kurkumu ili onu u prahu, učinkovita je i kao začin u kuhanju.

Kamilica, tradicionalno smirivanje probavnog sustava

Ekstrakt biljke može imati značajnu ulogu u očuvanju zdravlja i liječenju bolesti zbog svojih organskih spojeva i aktivnih sastojaka kao što su terpenoidi, flavonoidi, kvercetin, rutin, kvercitrin i galna kiselina.

Obično se koristi zbog svojih antioksidativnih, antimikrobnih, antidepresivnih, protuupalnih i antidijabetičkih učinaka. Osim toga, blagotvorno djeluje kod gastrointestinalnih smetnji poput IBS-a.

Izbor omiljenog biljnog čaja za ublažavanje simptoma iritabilnog crijeva zasigurno će ovisiti o preferencijama po pitanju okusa i mirisa, ako se uz njega zaista želimo opustiti. Međutim, taj izbor bi također trebao biti informiran i prilagođen pojedinačnim potrebama i reakcijama. Kao i kod svake promjene u prehrani ili tretmanu, a naročito ako ste veliki ljubitelj čajeva, preporučuje se savjetovanje s kvalificiranim zdravstvenim profesionalcem.

Reference: