10 namirnica koje imaju butirate i potiču njihovo stvaranje

Zašto je važan unos butirata?

Butirati su mali organski metaboliti, a iznimno su važni za normalno funkcioniranje crijeva. Ove masne kiseline kratkih lanaca djelotvorno pomažu u smanjenju proljeva, nadutosti i bolova u trbuhu, te nekih crijevnih upala.

S obzirom da živimo u ubrzanom modernom dobu u kojem je jako lagano unijeti prekomjernu količinu šećera i nezdravih masti, često dolazi do probavnih smetnji poput proljeva, nadutosti, zatvora i sličnih stanja. Kako bismo poboljšali zdravlje crijeva, važno je unositi hranu bogatu vlaknima koja će nahraniti dobre crijevne bakterije i time proizvesti butirate (maslačnu kiselinu). Donosimo popis 10 namirnica koje su iznimno korisne za taj proces, a u konačnici, i za zdravlje crijeva.

1. Jabuke

   Jabuke se često povezuju sa zdravljem, što potvrđuje poznata uzrečica: „An apple a day keeps the doctor away.“ Pune su voćnog pektina odnosno vrste vlakana koje poboljšavaju rast dobrih bakterija u crijevima. Osim toga, nova istraživanja potvrđuju kako jabuke mogu pomoći u prevenciji nekih kroničnih oboljenja. Jabuke je najbolje oprati i jesti zajedno s korom ako nisu špricane.

   2. Jogurt

     Jogurt je savršen za zdravlje crijeva i stvaranje butirata. Preporučuje se konzumacija jogurta koji sadrži probiotike. Možete ga piti samostalno, kao napitak ili kao bazu za smoothie.

     Zob

     3. Zob

      Zob je vrsta biljke iz roda Avena, ubraja se u žitarice, a porijeklo joj je vezano za Bliski istok i Sjevernu Europu. Ima visok nutritivni profil, odnosno, bogata je vlaknima, proteinima i butiratima. Najbolje ju je pripremiti u kaši, a u kombinaciji s jogurtom i voćem stvara savršeni doručak za poticanje probave.

      4. Artičoke

       Artičoka ima razna ljekovita svojstva i koristi se za ublažavanje probavnih poremećaja kao što su dispepsija s osjećajem punoće i nadutost. Jede se kuhana, ali mali listići cvijeta se mogu jesti i svježi. Ovu zanimljivu namirnicu možete upotrijebiti i u tekućem obliku. Utopite prstohvat lišća artičoke u 250 mililitara vruće vode te ostavite da odstoji 15 minuta. Zatim procijedite čaj i popijte ga 30 minuta prije glavnog obroka.

       5. Banane

        Banane su dobar izvor vitamina i minerala. Glavna komponenta nezrelih banana je škrob, a u zelenim bananama on čini čak 80 posto nutrijenata. Upravo zbog toga, banane je najbolje jesti svježe, dok su još zelene, a mogu se koristiti i kao dodatak za smoothie ili zobenu kašu.

        6. Borovnice

         Borovnice su pune antioksidansa, a među njima je glavni antocijan. Najbolje su, naravno, u sezoni, a posebno su dobre za kombinaciju s jogurtima, kašama i zdravim slatkišima.

         Borovnice

         7. Chia sjemenke

          Chia sjemenke su izrazito nutritivno bogate. Vjeruje se da njihovo ime proizlazi iz majanskog plemena od riječi chihaan koja označava snagu. Istraživanja su potvrdila kako chia sjemenke reduciraju rizik upale crijeva te nude zaštitu crijevne barijere. Mogu se koristiti kao dodatak raznim jelima, a budući da imaju zanimljiva svojstva vezanja, ako ih se pomiješa s tekućinom i ostavi da odstoje, pretvaraju se u smjesu nalik pudingu. Takva smjesa se može koristiti za zgušnjavanje jela ili pak uz dodatke po želji može biti ukusan doručak ili međuobrok.

          8. Bademi

           Bademi su jedni od najpopularnijih orašastih plodova, a osim toga su i nutritivno bogati. Sadrže mnoštvo vlakana koji kontroliraju apetit, reguliraju šećer u krvi te pomažu u razgradnji hrane. Mogu se jesti kao užina, ali i kao dio salate dodajući proteinsku vrijednost jelu.

           9. Krumpir

            Krumpir sadrži rezistentni škrob, vrstu škroba koja se opire probavi u tankom crijevu i netaknuta stiže u debelo crijevo. Tamo služi kao hrana za korisne bakterije u crijevima i tako potiču nastanak butirata. Najbolje ih je konzumirati kuhane i ohlađene kao krumpir-salatu ili prilog mesu.

            10. Kivi

             Kivi je izvrstan izvor vlakana, pridonosi masi i mekoći stolice kako bi se lakše kretala kroz debelo crijevo te smanjuje bolove u crijevima i nadutost. Većina vlakana se nalazi upravo u kori, stoga operite kivi i izrežite ga, ali ostavite koru.

             Često kažu da je zdravlje crijeva temelj zdravlja organizma. Kako bi poboljšali rad crijeva, važno je unositi zdrave i nutritivne sastojke u organizam. Oni će utjecati na „dobre“ bakterije u crijevima kako bi potaknule nastanak butirata. Svojim smirujućim djelovanjem pomažu u ublažavanju neugodnih probavnih smetnji, kao i simptoma sindroma iritabilnog crijeva.

             Kako zbog česte nezdrave prehrane može manjkati butirata u crijevima, oni se mogu nadomjestiti uz pomoć Colosala - hrane za posebne medicinske potrebe koji sadrži butirate neophodne za održavanje stanica debelog crijeva.

             Literatura:

             1) Bach Knudsen, K. E., Lærke, H. N., Hedemann, M. S., Nielsen, T. S., Ingerslev, A. K., Gundelund Nielsen, D. S., Theil, P. K., Purup, S., Hald, S., Schioldan, A. G., Marco, M. L., Gregersen, S., & Hermansen, K. (2018). Impact of Diet-Modulated Butyrate Production on Intestinal Barrier Function and Inflammation. Nutrients, 10(10), 1499.

             2) Donohoe, D. R., Garge, N., Zhang, X., Sun, W., O'Connell, T. M., Bunger, M. K., & Bultman, S. J. (2011). The microbiome and butyrate regulate energy metabolism and autophagy in the mammalian colon. Cell metabolism, 13(5), 517–526.3)

             3) Dreher M. L. (2018). Whole Fruits and Fruit Fiber Emerging Health Effects. Nutrients, 10(12), 1833.

             4) Cui, J., Lian, Y., Zhao, C., Du, H., Han, Y., Gao, W., Xiao, H., & Zheng, J. (2019). Dietary Fibers from Fruits and Vegetables and Their Health Benefits via Modulation of Gut Microbiota. Comprehensive reviews in food science and food safety, 18(5), 1514–1532.

             5) The Health Benefits and Side Effects of Butyrate. Cleveland Clinic (2022). Pristupljeno 29.5.2024.

             6) 6 Health Benefits of Kiwifruit. (2023) Pristupljeno 29.5.2024.