Hormoni i crijeva: neraskidiva veza koja zahtijeva više pažnje

Na prvi pogled, hormoni i crijeva se čine kao dva sasvim odvojena sistema unutar ljudskog tijela. Međutim, moderna znanost otkriva sve dublju i složeniju vezu između njih. Naša crijeva nisu samo zadužena za probavu hrane, već su ključni igrači u regulaciji hormona koji utječu na naše raspoloženje, energiju i opće zdravlje.

Hormoni su kemijske tvari koje kontroliraju procese u tijelu i utječu na razne sustave organa. Postoji mnogo hormona u organizmu te svi imaju neku svoju posebnost i ulogu. Kakav je njihov odnos s probavom?

Glavna poveznica u komunikaciji gastrointestinalnog trakta i središnjeg živčanog sustava je centar za apetit kojem probavni hormoni i peptidi daju povratni signal za regulaciju sitosti i apetita. Sukladno tome, postavlja se pitanje što se događa kada su hormoni van balansa. Znamo da to može rezultirati probavnim smetnjama, a sada je vrijeme da otkrijemo zašto i kako.

Stres i probava

Stres uzrokuje lučenje hormona kortizola koji zna omesti rad crijeva. Primjerice, stanje povišene razine kortizola mogu utjecati na imunološki sustav i posljedično dovesti do pojave upalnih procesa u probavnom sustavu. Osim toga, postoje određeni dokazi kako stres, odnosno lučenje hormona, može utjecati na pojavu sindroma iritabilnog crijeva koji se manifestira bolovima, nadutošću, kroničnim proljevom ili zatvorom.

Ako se probavne tegobe pojave odjednom bez ikakvog konkretnog zdravstvenog uzroka, valja promisliti je li naš stil života preopterećen. Ako je odgovor da, najjednostavniji korak u pokušaju poboljšanja rada crijeva bio bi riješiti se stresora iz svakodnevice te si priuštiti malo odmora i opuštanja.

Utjecaj hormona na rad crijeva kod žena

Spolni hormoni žena se dijele u dva tipa – estrogeni i progestini. Sindrom iritabilnog crijeva se češće pojavljuje kod žena te se smatra kako je povezanost tih ženskih spolnih hormona glavni razlog tomu. Istraživanja su potvrdila i češću pojavu simptoma nadutosti i konstipacije upravo kod žena.

Kako žena prolazi kroz različite stadije razvoja reproduktivnog sistema – menstrualni ciklus, trudnoća i menopauza – tako se i hormoni ponašaju drugačije shodno fazi u kojoj se nalaze. Sve to u nekoj mjeri utječe na probavni sistem.

Menstrualni ciklus i probava

Vjerojatno ste se nekad pitali – postoji li poveznica između menstrualnog ciklusa i promjena u probavi? Kao što je već poznato, hormoni tijekom menstrualnog ciklusa utječu na razne procese: kognitivne i emotivne funkcije te rast libida, no oni utječu i na gastrointestinalni trakt.

menstruacija i crijeva

I estrogen i progesteron kontroliraju kontrakcije glatkih mišića u crijevima, utječući na to koliko brzo hrana putuje u probavnom traktu. Tijekom menstruacije neke žene mogu imati bolove u trbuhu ili proljev. Kada je progesteron na vrhuncu tijekom lutealne faze, koja traje od ovulacije do menstruacije, obično uzrokuje zatvor. Istraživanja su pokazala kako su probavne smetnje u predmenstrualnim ili menstrualnim danima češće kod žena s već dijagnosticiranim probavnim bolestima. Međutim, trećina zdravih žena također pokazuje simptome nervoznih crijeva u nekom dijelu mjesečnice.

Također, žene koje su sklone bolnim menstruacijama češće dolaze u kontakt s probavnim smetnjama. Prostaglandin steže maternicu uzrokujući spriječen dotok krvi te tako i bol, a smatra se i glavnim krivcem za pojavu dijareje tijekom menstrualnog perioda.

Probavne smetnje u trudnoći

Mučnina i povraćanje su najčešći simptomi u trudnoći koji pogađaju između 50 i 80 posto žena, a uzrokuju ih upravo hormoni. Osim toga, od 40 do 85 posto trudnica prijavljuje simptome žgaravice. Veća učestalost zatvora na početku trudnoće sugerira utjecaj spolnih hormona. Također, u zadnjem tromjesečju, kada je maternica najviše povećana, stvara se dodatni pritisak na debelo crijevo. Zbog toga dolazi do otežanog prolaska stolice, učestalog zatvora ili pak suprotno, do češćeg pražnjenja crijeva.

Gastrointestinalni trakt tijekom menopauze

Menopauza je završni stadij reproduktivnog vijeka kod žena, a prijelazom u menopauzu dolazi do smanjene proizvodnje spolnih hormona koji su važan čimbenik u očuvanju crijevne mikrobiote. Međutim, dolaskom menopauze, spolni hormoni se ne luče istim intenzitetom te dolazi do slabljenja barijere crijeva i smanjenje raznolikosti crijevnog mikrobioma, a shodno tome i većeg rizika za razvoj crijevnih smetnji.

Istraživanja su pokazala kako dolazi do povećanja simptoma sindroma iritabilnog crijeva kod žena poslije menopauze. S obzirom na to da na sindrom iritabilnog crijeva uvelike utječe i psihičko stanje, smatra se kako je upravo to, uz smanjene razine estrogene, uzrok veće iritacije crijeva u postmenopauzi.

Utjecaj hormona na rad crijeva kod muškaraca

Naspram žena, muškarci ne prolaze velike promjene reproduktivnog sustava kroz život, osim tijekom puberteta u kojem se hormoni luče pojačano. Kod muškaraca pronalazimo tri glavna hormona koja utječu na procese u organizmu – testosteron, kortizol te inzulin. Spolni hormon testosteron može utjecati na probavnu pokretljivost i funkciju crijeva, a istraživanja su potvrdila kako muškarci sa sindromom iritabilnog crijeva imaju lagano umanjenu razinu testosterona. S druge strane, hormon estrogen koji se može naći i kod muškaraca, štiti crijevnu sluznicu, smanjuje upalne procese i potiče zacjeljivanje oštećenja.

Iz svega se zaključuje da su hormoni kondukteri našeg zdravlja, kako psihičkog tako i fizičkog. Oni kruže krvlju i dolaze u dodir gotovo sa svim stanicama te tako reguliraju fiziološke procese. Kod žena se hormonalni disbalansi događaju nešto češće nego kod muškaraca, a najvažniji razlog je razvoj, odnosno evolucija ženskog reproduktivnog sustava kroz život.

Kako bi hormoni bili u balansu, važno je brinuti o svom zdravlju te fizičke, ali i psihičke promjene pomno pratiti i tretirati ih uz savjete i upute stručnjaka.

LITERATURA:

Bernstein MT, Graff LA, Avery L, Palatnick C, Parnerowski K, Targownik LE. (2014) Gastrointestinal symptoms before and during menses in healthy women. BMC Womens Health, 14, 14.

Braak, B. (2012). How stress affects the digestive tract: unravelling the pathophysiology of functional bowel disorders

Choghakhori, R., Abbasnezhad, A., Amani, R., & Alipour, M. (2017). Sex-Related Differences in Clinical Symptoms, Quality of Life, and Biochemical Factors in Irritable Bowel Syndrome. Digestive Diseases and Sciences, 62(6):1550-1560.

Judkins, T.C., Dennis-Wall, J.C., Sims, S.M. Stool frequency and form and gastrointestinal symptoms differ by day of the menstrual cycle in healthy adult women taking oral contraceptives: a prospective observational study. (2020) BMC Women's Health, 20(1):136.

Kim, Y. S., & Kim, N. (2018). Sex-Gender Differences in Irritable Bowel Syndrome. Journal of neurogastroenterology and motility, 24(4), 544–558.

Lenhart, A., Naliboff, B., Shih, W., Gupta, A., Tillisch, K., Liu, C., … Chang, L. (2020). Postmenopausal women with irritable bowel syndrome (IBS) have more severe symptoms than premenopausal women with IBS. Neurogastroenterology & Motility, 32(10), e13913.