Butirati: Nepravedno zanemareni, a bitni za normalno funkcionisanje probave

Butiratne kiseline odnosno butirat, masne su kiseline kratkih lanaca koje predstavljaju glavni izvor hrane za ćelije u debelom crijevu. Zbog svog protuupalnog djelovanja vrlo su važni za normalno funkcionisanje crijeva. Njihova uloga malo je poznata, a riječ je o proizvodu iznimno bitnom za normalan rad crijeva koji dokazano povoljno djeluje i na upalne bolesti, proljev, bolove u stomaku, malaksalost i druge crijevne poremećaje.

Kako nastaju butirati?

Butiratna (maslačna) kiselina je masna kiselina kratkog lanca prisutna u prirodi kao komponenta masne frakcije mlijeka i njegovih derivata. Kod ljudi je to fiziološka supstanca koja nastaje u debelom crijevu kao rezultat fermentacije prehrambenih vlakana. Unosom voća, povrća i mahunarki, u organizam unosimo vlakna odnosno fruktooligosaharide (FOS). Njih fermentiraju „dobre“ bakterije, pri čemu nastaju butirati. Bez tih „dobrih“ bakterija, fermentacija celuloze i vlakana unesenih hranom ne bi bila moguća. Studije pokazuju da konzumiranje više vlakana povećava proizvodnju butirata, dok manji unos vlakana smanjuje njihovu proizvodnju. Bez butirata za dobivanje energije, ćelije debelog crijeva gube svoju funkciju.

Moćni butirati pomažu kod mnogih crijevnih poremećaja

Butirati djeluju blagotvorno na brojna stanja u crijevima. Oni dokazano smanjuju pH vrijednost i povećavaju kiselost crijevnog sadržaja, dovode do ravnoteže sastava mikrobiote crijeva te potiču imunološku ravnotežu.

Savremeni način života često podrazumijeva veći unos šećera, umjetnih zaslađivača i masti, konzumiranje alkohola, cigareta, antiseptika i antibiotika. Takav probavni sistem često je poremećen i probleme reflektira kroz nadutost, gasove, bolove i grčeve u stomaku, konstipaciju i dijareju, što budi sumnju na sindrom iritabilnog crijeva. I u tim slučajevima butirati su veoma važni. Zajedno sa Bifidobacterium sojevima ostvaruju najbolje djelovanje, pomažu olakšavanju simptoma i ponovno uspostavljaju ravnotežu crijevne mikrobiote.

Butiratna kiselina, fruktooligosaharidi (FOS) i bifidobakterije, dakle, veoma su važni za normalno funkcionisanje crijeva. Svaka komponenta zasebno ima pozitivnu ulogu, ali samo zajedničkim djelovanjem ostvaruju posebno povoljan uticaj i pomažu u oporavku i ublažavanju simptoma sindroma iritabilnog crijeva (SIC/IBS). Kako bi pomogli svim osobama koje pate od tog poremećaja, ali i onima koji se suočavaju sa tek nekima od simptoma, farmaceutska kompanija Pontus Pharma na bosanskohercegovačko tržište lansirala je pojačani butirat Colosal, u obliku želučanootpornih tableta. Colosalovi visoko vrijedni sastojci oslobađaju se ciljano u debelom crijevu, što omogućava pomoć kod sindroma iritabilnog crijeva, upalnih bolesti crijeva, divertikuloza i drugih crijevnih tegoba i poremećaja.

Izvori: